Zo, een ruggenprik zorgt ervoor dat Peter verdoofd is vanaf zijn middel.
Hij kan vanuit het bed meekijken op de monitor en ziet zo het binnenste van zijn knie. De chirurg laat hem de scheur in zijn miniscus zien. ”Stop.. snijd niet daar!” Dat ziet er zo toch niet uit zegt Peter. Begin vier millimeter verder zegt hij.
”Vier millimeter naar rechts en start daar een incisie.”
Abnormaal? Jazeker. De patiënt vertrouwt op het vakmanschap van de chirurg.
Daarom zullen chirurgen ook niet vaak te horen krijgen hoe ze hun werk precies moeten uitvoeren.
Is dat anders bij ontwerpers? Natuurlijk hebben we allemaal een mening als het om design gaat. Als Peter een nieuwe website laat realiseren voor zijn bedrijf of organisatie dan kijken we er niet van op als hij tegen de ontwerper zegt ”die lijn heb ik graag iets dunner” of: ”ehmm.. dat groen ziet er niet mooi uit zo, mag dat niet iets feller?”.
En ga zo maar door..
Maar hoe pak je het aan zoals het hoort? De volgende 10 tips helpen je op de goede weg.
1) Problemen, praat erover
Vertel wat eraan mist in plaats van wat je wilt heben. Meestal gaat een ontwerp vooral over het bedenken van een oplossing voor een probleem in plaats van hoe het eruit ziet. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een prachtig toiletbord als de heren constant het damestoilet binnen lopen.
Alles wat de gebruiker ervaart, hoort bij het design.
Van logo tot navigatie. Van laadsnelheid tot foutmelding. Bijvoorbeeld: Stel je mist het een en ander aan merk-beleving op je website, maar het ontwerp van de basis vind je mooi. Leg dan uit dat het design volgens jou het een en ander mist qua merk-beleving, en vraag dan niet of het logo misschien iets groter kan (jouw oplossing). Misschien kiest de ontwerper er uiteindelijk wel voor, hij kan ook kiezen om bijvoorbeeld wat meer ruimte om het logo te houden of kiezen voor een andere kleur of foto.
2) Geef een doel
Moet de pagina meer leads genereren? Wat wil je met het ontwerp bereiken? Ga je voor meer naamsbekendheid?
Als het doel verteld word dan zorgt de ontwerper dat het doel ook bereikt word met het ontwerp.
3) Deadlines. ga er wijs mee om
Soms is de schets van de ontwerper meteen een hit, maar soms ook niet en heeft het nodige tijd nodig. Vaak krijgen ontwerpers te weinig tijd. Natuurlijk moet je wel deadlines stellen, maar maak ze niet onrealistisch.
Het beste is dit om samen met de ontwerper vooraf af te spreken.
4) Geen persoonlijke smaak
Laat je nooit te veel leiden door persoonlijke voorkeuren. Smaak is vaak slecht als het gaat om toegepaste ontwerpen. Een ontwerper weet vaak het beste waarom nou juist die ene kleur beter is dan de andere. Het beste is dan om terug te gaan naar punt 2, bereik ik mijn doel? In plaats van: of ik dit wel mooi vind?
5) Waarom?
Vraag vragen waarom je het ontwerp niet mooi vind, misschien ga je wel anders denken over het ontwerp waarom hij dit zo bedacht heeft.
Er is altijd een achterliggende gedachte, zo geld dat ook omgekeerd.
6) Betrokken bij het proces
Betrek de klant bij alle keuzes en afwegingen. Ontwerp dus samen met de klant zodat hij tegen de tijd dat het ontwerp gepresenteerd moet worden de klant in principe al mede eigenaar is van het ontwerp.
7) Testen
Om te voorkomen dat persoonlijke smaak in de weg gaat zitten van de doelstellingen is het aan te raden om een ontwerp in de verschillende fases van het ontstaan regelmatig te testen bij de uiteindelijke doelgroep.
8) Praat met de beslisser
Niets is erger dan een ontwerp te presenteren aan mensen die uiteindelijk niet kunnen beslissen, maar misschien wel een verborgen agenda hebben.
Het risico dat zij het ontwerp intern heel anders presenteren dan jij had bedoeld en dat de uiteindelijke beslisser(s) het ontwerp vervolgens afschiet(en) om redenen die jij niet kan bevroeden, is dan heel groot.
9) Huistijlvoorschriften
Ga niet halverwege het project de huisstijl-voorschriften aan de ontwerper vertellen, doe dit bij de start van een project.
10) Inhoud
Zorg dat voor elk paginatype de echte teksten en afbeeldingen beschikbaar zijn voor de ontwerper. Hoe eerder dit er is, des te beter voor de ontwerper. Hij ziet al eerder het totaalplaatje.
Hopelijk helpen de bovenstaande 10 tips. Heb je vragen over webdesign, of wil je een project met ons bespreken? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar!
Het bericht 10 tips voor een goed resultaat tussen ontwerper en opdrachtgever verscheen eerst op Mediaface.